Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací
X
Úvod    Security magazín    Jak předejít krádeži auta?
Blog

Jak předejít krádeži auta?

Jak předejít krádeži auta?

Dnes, kdy se stal automobil součástí našeho života, kdy jsme na něm závislí a kdy je i v mnoha případech zdrojem naší obživy, je velice nepříjemné zjistit, že nám byl odcizen. Jak tomu předejít? Je mnoho způsobů, jak minimalizovat riziko krádeže, a těm se budeme v následujícím článku věnovat.

Identifikační systémy

Různé identifikační systémy jsou vcelku levnou a účinnou ochranou vašeho vozidla. Fungují na bázi neodstranitelných identifikačních údajů, které znemožňují změnu identity a prodej automobilu novému majiteli. Nejběžnější identifikační systém automobilu je značení na sklech, kdy se pískováním vyznačí unikátní kód automobilu.

Mechanické zábrany

Jistě znáte různé zámky, či páky na volant, které se dají pořídit na většině benzínových stanicích. Pokud přemýšlíte o jejich koupi, tak jí zvlášť nedoporučujeme. Tento druh zabezpečení není těžké demontovat, vypáčit, či jinak poškodit. Účinnou mechanickou ochranu představují systémy, které jsou pevně spojeny s karoserií vozu. Pokud do podobného zabezpečení investujete, tak po pár letech se Vám investice začne vracet v podobě snížené ceny pojištění.

Elektronické zábrany

Ty vždy kombinujte dalšími zabezpečovacími systémy. Samy o sobě elektronické zábrany pro zkušeného zloděje nepředstavují větší problém. To se týká většiny alarmů a imobilizérů.

Vyhledávací systémy

Vyhledávací systémy patři do takzvané “pokrádežové” kategorie. Co to znamená? Krádeži samotné rozhodně nezabrání, to není ani jejich funkce, ale pokud ke krádeži dojde, tak se projeví jejich potenciál. Kvalitní vyhledávací systémy Vám přesně prozradí polohu Vašeho vozu a kombinují GSM a GPS signál s rádiovým signálem. Díky tomu je obtížné je rušit. To u levnějších systému o dost snadnější. Zkušený zloděj aut muže mít totiž ve své výbavě i rušičky signálu.

Rady jak předejít krádeži automobilu

Ačkoliv mechanickým zabezpečením vozidla bezpochyby snížíte pravděpodobnost krádeže, tak nikdy toto nebezpečí neeliminujete. Proto je dobré dbát jistých postupů, které zlodějům krádež Vašeho vozu ještě trochu znepříjemní. Pokud se budete řídit těmito radami, tak je velice pravděpodobné, že potencionálního zloděje od krádeže úplně odradíte:

Nestandartní typ auta: ze statistik vyplývá, že auta, které jsou často zastoupené, se kradou nejvíce. Díky tomu, že je jich velký počet, jsou méně nápadné, než méně tradiční značky automobilů. Proto i při výběru auta můžete snížit pravděpodobnost krádeže.

Nenechávat v autě doklady, či náhradní klíčky: může se stát, že zloděj měl zálusk pouze na věci uvnitř automobilu, ale pokud najde i klíčky a doklady, tak je velice pravděpodobné, že Vám zcizí celý automobil.

Výběr parkovacího místa: tento bod je jedním z nejdůležitějších. Vybírejte si frekventovaná a přehledná místa. Je vhodné zjistit, zdali jsou v okolí nainstalovány i policejní bezpečnostní kamery a v jejich dosahu parkovat automobil. Pokud musíte parkovat v lokalitě, která je sama o sobě riziková (například sídliště, kde je velká míra anonymity a celková apatie obyvatel k okolnímu dění), snažte se vybrat místo, které je dobře osvětlené a přehledné. Další možností je využít místa s fyzickou ostrahou objektu, jako jsou např. hlídaná parkoviště.

Využívejte veškerá dostupná zabezpečení: pokud odejdete od auta jak se říká “na skok”, tak nepodceňujte situaci a zabezpečte ho. Často se stává, že i tato chvilka nepozornosti má pro majitele automobilu fatální následky. Stačí ve vozidle nechat klíčky od zapalování a pro zloděje je takto vystavený automobil velice lákavým cílem.

Hlídejte si klíčky od automobilu: nikdy své klíčky nedávejte z ruky! Pokud je odložíte na veřejném místě, tak se může stát, že Vám je zloděj ukradne. Opravdu stačí malý okamžik Vaší nepozornosti a je na problém zaděláno. Stejně tak v rámci služeb, kdy za Vás někdo zaparkuje, nedávejte klíčky od svého vozu z ruky. Kopie klíčku je otázkou chvilky.
 

Kontakty

adresa

Sídlo firmy:
Novohradská 1241/114
370 08 České Budějovice 6